Victorie la Bruxelles pentru patrimoniul cultural european

31 Oct 2016

Mircea Diaconu este motorul unei reforme esențiale în ceea ce privește investițiile UE în domeniul patrimoniului. Eurodeputatul a luptat la Bruxelles pentru eliminarea pragului de cinci milioane de euro, care, în opinia sa, a fost calculat incorect. Actuala finanțare UE pentru infrastructura culturală vizează doar proiectele la scară mică, cu o valoare maximă de 5 milioane euro, respectiv 10 milioane euro în cazul obiectivelor de patrimoniu înscrise pe lista UNESCO. Această măsură va fi propusă de Comisia Europeană în cadrul revizuirii la jumătatea perioadei a cadrului financiar multianual pentru 2014-2020, eurodeputatul fiind încrezător într-un rezultat pozitiv la nivel de Consiliu și Parlament European.

imagine_MD

Anul trecut, pe când elaboram raportul “Către o abordare integrată a patrimoniului cultural european”, am găsit o scrisoare a 10 miniștri de cultură din Europa care cereau revizuirea pragului. Normal că am inclus în raportul meu această cerința. În urma adoptării raportului de către Parlamentul European în septembrie 2015, am obținut o serie de întâlniri succesive cu Comisarii de resort, insistând asupra revizuirii criteriului de referință de 5 milioane de euro.

De ce? În primul rând, acest prag nu are o bază legislativă reală, apărând doar într-o minută a unui grup de lucru al Comisiei. În al doilea rând, prin impunerea unor astfel de limite, îi obligi pe cei care au proiecte de infrastructură culturală la scară mare să aplice tot felul de subterfugii și să acționeze la limita legalului pentru a obține finanțarea necesară.

Surpriza plăcută e că cei doi Comisari, Tibor Navracics responsabil pentru cultură și educație respectiv Corina Crețu care se ocupă de dezvoltare regională, au făcut toate procedurile necesare și se pare că pragul va fi ridicat.

Mircea Diaconu