Viitorul cinematografiei în Europa Digitală

8 Feb 2017

 

Europarlamentarul Mircea Diaconu, vicepreședinte al Comisiei pentru Educație și Cultură a Parlamentului European, la conferința pe tema viitorului cinematografiei in Europa Digitală, desfășurată la sediul din Bruxelles al PE,  în data de 8 februarie 2017.

 

 

Mai întâi de toate, vă spun bună ziua și vă mulțumesc pentru invitație. Fiind o persoană care și-a petrecut cea mai mare parte a vieții în lumea cinematografiei, aș dori să felicit UNIC pentru această inițiativă și totodată pentru contribuția generală la promovarea și dezvoltarea industriei cinematografice europene.

Primul film în care am jucat, “Nunta de piatră”, lansat în 1971 și achiziționat de Muzeul de Artă Modernă din New York, a fost realizat cu mijloace antice în comparație cu tehnologia de azi, care nu încetează să mă uimească. Pot să spun că am fost martor direct al procesului de inovare în film și după 1989 am înțeles cât de importantă e cooperarea trans-națională pentru acest sector.

Din punctul meu de vedere trebuie să încurajăm două tipuri de inovare: inovare în arta de a face filme de înaltă calitate care pot să aibă succes pe piața unică digitală, și inovare axată pe modul în care prezentăm și promovăm filmele europene. Printre principalele probleme astăzi se află chiar promovarea redusă și distribuția limitată în întreaga Uniune. Astăzi, operatorii de cinema posedă cunoștințe mult mai ample despre cine merge să vadă ce tipuri de filme. Prin urmare, aceștia au un rol de jucat în promovarea unei oferte de film diversă, care să satisfacă gusturile publicului.

Un alt aspect foarte important pentru mine, pe care l-am inclus în raportul elaborat în 2015, Către o abordare integrată a patrimoniului cultural, este includerea educației despre artă, muzică, teatru și film în programele școlare. Așadar este esențial ca UE să continue să sprijine acest sector prin programul Europa Creativă – Media. Angajamentul UE față de cultură în toate formele și sectoarele sale, este, de fapt, o investiție în viitorul proiectului european. Aștept cu interes dezbaterea pentru a afla mai multe de la reprezentanții cinematografiei europene despre succesele, dar mai ales neajunsurile politicilor UE în domeniu și cele mai bune modalități de a exploata pe deplin potențialul acestei industrii. Încă o dată, vă mulțumesc!

 

semnatura_jurnal