Ziua limbii române

31 Aug 2016

Am urmărit cu interes, zilele astea, reacțiile românilor de pe ambele maluri ale Prutului cu privire la declarațiile cel puțin nediplomatice făcute în weekend de ambasadorul SUA la Chișinău. Și vă spun sincer că m-au marcat.

M-au marcat pentru că există, se pare, o generație tânără care, în mod aproape miraculos, a moștenit cumva, în pofida unei agresive ‘’occidentalizări’’ culturale, simțămintele și conștiința istorică pe care le avem noi cei care am fost tineri în vremurile acelea. Cum au moștenit-o, nu-mi dau seama. Pentru că de îndoctrinare nu putem vorbi. Mai mult decât atât, chiar și astăzi, după un sfert de veac de la prăbușirea marelui urs, se sfiesc, și școlile noastre și cele de peste Prut, să spună celor mici că suntem același popor.

Cine știe, poate marile ofuri ale fiecărei generații se transmit și ele pe cale genetică.

Că suntem același popor, nu încape îndoială. Că există o mișcare concretă, și la București și la Chișinău, pentru unire, a devenit clar pentru toți. Că va exista vreodată o majoritate clară pe ambele maluri în favoarea reîntregirii care să depășească toate interesele și intrigile politice naționale, regionale și internaționale… asta rămâne de văzut.

Eu nu pot să vă spun decât ce mi-a spus un foarte mare regizor pe când eram în ultimul an de facultate. Pe vremea aceea erau adunați, ca să nu zic arestați, de pe stradă toți oamenii care aveau părul un pic mai lung sau purtau blugi. Erau băgați într-o clădire, erau tunși și li se tăiau pantalonii.

Eram un grup de studenți pe stradă și a trecut pe lângă noi acest mare om de film, spunându-ne în treacăt: Tundeți-vă, dar între timp organizați-vă.

De atunci, la mine cel puțin, asta a devenit un fel de regulă. Oricât de greu ne-ar fi în orice domeniu, în orice bună intenție pe care o avem în viață sau în profesie, fără o bună organizare nu poți face nimic.


Așa că indignați-vă, dar între timp organizați-vă!

Am scris toate acestea astăzi, 31 august, ziua în care sărbătorim limba noastră cea română.

 

semnatura_jurnal